NFL: San Francisco 49ers winnen thriller tegen Dallas Cowboys

Na een ongelooflijke slotfase verslaan de San Francisco 49ers de Dallas Cowboys en gaan naar de Divisonal Playoffs. Talloze vlaggen en een ongelooflijk einde hielden de spanning vast tot het einde.

Een chaotisch laatste kwart en een krankzinnig einde kostte de Dallas Cowboys een kans om de Divisional Playoffs te halen. In een wilde wedstrijd zegevierde San Francisco en drong door tot de volgende ronde met een 23-17 overwinning.

Voor het eerst sinds 1995 en voor de achtste keer in de geschiedenis van de NFL ontmoeten de San Francisco 49ers en de Dallas Cowboys elkaar in de play-offs.

San Francisco begon de wedstrijd met een perfecte drive die Elijah Mitchell afmaakte met een run naar de eindzone. Zo goed als de eerste drive van de Niners was, zo zwak waren de eerste twee drives van de Dallas Cowboys. Na respectievelijk drie en vijf plays, moesten zij hun recht van aanval weer opgeven via punt. De 49ers breidden hun voorsprong uit tot 13-0 met twee velddoelpunten.

De Cowboys konden eindelijk hun aanvallende potentieel op het veld laten zien. Een 67-yard drive werd afgerond door quarterback Dak Prescott, die tot dan toe een nogal teleurstellende wedstrijd had, met een 20-yard pass naar Amari Cooper, die de bal kon vangen in de end zone en de Cowboys op het scorebord zette. 7:13 vanuit het oogpunt van de Texanen.

Nog een velddoelpunt van Robbie Gould maakte het 16-7 voor de bezoekers bij de rust.

Sterke “Niners” verdediging in het derde kwartier

De tweede helft werd gedomineerd door de verdediging van de San Francisco 49ers, die sinds het tweede kwart zonder hun sterverdediger Nick Bosa zaten. Hij moest het veld verlaten met een hoofdwond na een botsing met D.J. Jones. Dak Prescott werd verschillende keren ge-sacked en gedwongen tot een interceptie. In het volgende spel scoorde Deebo Samuel een 26-yard rushing touchdown om 23:7 voor te staan.

Met 16 punten achter in het laatste kwart, groeven de Cowboys diep in hun trukendoos. Een fake punt gaf het speciale team een nieuwe eerste down en zij verkleinden de achterstand vervolgens met een velddoelpunt.

Crazy end makes for 49ers win

En toen werd het weer echt spannend. Na een interceptie van “Jimmy G”, liep Prescott zelf de end zone in en bracht de Cowboys terug tot 17:23. Beide teams stonden meerdere keren op het punt de wedstrijd te verliezen.

Uiteindelijk kwamen de Cowboys precies één seconde tekort om tenminste nog een kans op een Hail Mary te krijgen. Na een run van hemzelf die eindigde in het veld, wilde Prescott de bal op de grond gooien om de klok te stoppen. Hij was daartoe niet in staat, mede omdat de scheidsrechters een ongelukkig figuur sloegen.

Het seizoen is voorbij voor de Cowboys. San Francisco zal het nu opnemen tegen de Green Bay Packers in de Divisional Round. Het volgende feit zou de 49ers extra zelfvertrouwen moeten geven: Vijf keer heeft de winnaar van deze play-off wedstrijd de Super Bowl gewonnen.