Super Bowl 2023: Patrick Mahomes leidt Kansas City Chiefs naar overwinning op Philadelphia Eagles.

De Kansas City Chiefs zijn Super Bowl winnaars! Het team rond quarterback superster Patrick Mahomes versloeg de Philadelphia Eagles met 38:35 in een even hoogstaande als dramatische finale

Patrick Mahomes heeft de Kansas City Chiefs naar de overwinning op de Philadelphia Eagles geleid in een hoogstaande en dramatische finale van het NFL-seizoen 2022. De MVP van het seizoen trotseerde zijn enkelblessure, een val en vroege problemen om zijn tweede Super Bowl triomf met de Chiefs na 2019 te vieren met de 38-35 overwinning. Kicker Harrison Butker zorgde voor de clincher met een field goal vlak voor het einde.

Mahomes gooide 182 yards en drie touchdowns. Zijn tegenhanger Jalen Hurts deed niet veel onder voor Mahomes, ook hij leverde een zeer sterke wedstrijd af, met 304 yards en een touchdown, hij rende zelf ook voor drie touchdowns.

Snelle scores

De twee teams deden wat ze van tevoren beloofden, en zorgden vanaf het begin voor onderhoudend vuurwerk op het veld in State Farm Stadium in Glendale.

Vooral de Eagles verloren geen tijd om hun eerste drive in de eindzone te krijgen. Hurts zette de eerste punten op het scorebord met een quarterback sneak.

Het antwoord van de Chiefs liet niet lang op zich wachten. Mahomes leidde zijn team ook naar een touchdown op de eerste drive, door opnieuw zijn favoriete spelverdeler Travis Kelce te vinden voor 18 yards, wat zijn 16e postseason touchdown was en hem verbond met Rob Gronkowski. Even later miste Chiefs kicker Harrison Butker een field goal van 42 yards.

Beide teams hielden hun voeten op het gas in het tweede kwart, waarbij vooral de Eagles agressief en vasthoudend bleven, onder aanvoering van Hurts, die de eerste drive in de eindzone zette met een 45-yard bom naar A.J. Brown. Brown liet cornerback Trent McDuffie en safety Juan Thornhill er oud uitzien in het proces.

Kansas City Chiefs in de problemen

Maar Hurts’ spel is riskant – later in het tweede kwart liet hij de bal vallen toen hij hem van de ene naar de andere hand probeerde te verplaatsen. Chiefs linebacker Nick Bolton pikte de bal op en droeg hem 36 yards de eindzone in – 14-14.

Maar de Chiefs konden de weg terug in de wedstrijd niet helemaal vinden, ondanks het cadeau. Hurts verhoogde de voorsprong naar 21:14 met zijn tweede touchdown – een run van vier yards.

Het werd nog bitterder: Mahomes blesseerde zijn al beschadigde enkel opnieuw tijdens een tackle door Eagles linebacker T.J. Edwards. De pijn was duidelijk zichtbaar in het gezicht van de quarterback. De Eagles voltooiden daarna hun laatste drive van de eerste helft met een 35-yard field goal, geconverteerd door Jake Elliott.

Patrick Mahomes als bekeerde

Wat Mahomes in de rust kreeg tegen zijn pijn werkte, want de blessure leek hem niet zo extreem te treffen als gevreesd. “Ik beet er gewoon doorheen,” vertelde Mahomes aan “ESPN” na de wedstrijd.

Hij ondersteunde dat met een paar runs op de eerste drive voor een totaal van 75 yards, wat de Chiefs hun volgende touchdown opleverde. Isiah Pacheco nam de bal mee naar de eindzone. Een uitroepteken van de Chiefs om de tweede helft te beginnen.

De daaropvolgende drive van de Eagles was er een voor de geschiedenisboeken, want hij duurde 17 plays – een Super Bowl-record. Maar de Chiefs scoorden een gedeeltelijke overwinning, door alleen een field goal van Elliott toe te staan om binnen een opvallende afstand te blijven bij 21-27.

Kansas City Chiefs nemen de leiding

De wedstrijd bleef spannend en hoogstaand, en de Chiefs grepen hun eerste kans in het laatste kwart om de leiding te nemen. Opnieuw leidde Mahomes zijn team over 75 yards over het veld voordat ontvanger Kadarius Toney het spel afrondde met een vangst van vijf yards en een touchdown – 28:27.

En nu was het crunch time en de Chiefs waren er op tijd bij.

Eerst stopten ze de aanval van de Eagles met hun eerste 3-en-uit in deze wedstrijd. Toney nam de daaropvolgende Eagles punt 65 yards naar de Eagles eindzone. En Mahomes liet deze kans niet liggen, opnieuw overspeelde hij de doorgaans sterke verdediging van de tegenstanders met een pass naar Skyy Moore en liet de verdediging voor de tweede keer op rij oud lijken.

Jalen Hurts antwoordt

Maar het verhaal van de wedstrijd was nog niet verteld.

Jalen Hurts bleef ook op vrij hoog niveau opereren, regisseren, regisseren. En voltooide zijn spel over 75 yards met een rush in de eindzone. Zijn derde rushing touchdown, met de 2-punts conversie, bracht de Eagles de score gelijk op 35:35.

Mahomes en Co. putten de laatste drive volledig uit, waren dicht bij de eindzone, maar lieten de klok bijna volledig lopen. Butker maakte het beslissende doelpunt met nog acht seconden te gaan. Er kwam geen antwoord van de Eagles.

James Bradberry, de ongelukkige speler van de Eagles met een onnodige holding, gaf de overtreding na de wedstrijd verrassend toe: “Het was een hold. Ik trok aan zijn trui. Ik hoopte dat ze het zouden laten gaan.

Hurts gemotiveerd door nederlaag

We hebben verloren. We kwamen hier om te winnen, maar verloren. Ik weet dat ik gemotiveerd zal zijn door deze nederlaag,” zei een neerslachtige Hurts op de persconferentie na de wedstrijd.

Voor Mahomes en de Chiefs was de stemming navenant beter: “We hebben weer gewonnen. Maar we zijn nog lang niet klaar. Het is een moeilijke weg naar een dynastie. We zullen blijven vechten. We hebben een aantal jonge spelers in dit team. Ik kijk nu al uit naar volgend seizoen.”